Förstå framtiden först

Podden Esplanad

Esplanad - podd om staden, trafiken och framtiden

Esplanad är Trivector Traffics podd om staden, trafiken och framtiden. Vi tar upp trafik- och stadsutveckling ur ett brett perspektiv och diskuterar olika ämnen tillsammans med intressanta gäster.

Avsnitt 12: Sofia Ulver – om konsumtionsmönster, bilens status och plattformsekonomi

Avsnitt 12: Sofia Ulver – om konsumtionsmönster, bilens status och plattformsekonomi

Sofia Ulver är forskare och trendanalytiker. Hon är specialiserad på konsumtionsmönster och hennes forskning är särskilt fokuserad på trender, aktörer och maktstrukturer på den internationella marknaden.

Vi träffade Sofia på Trivectors kontor i Lund och diskuterade konsumtion kopplat till ett mer hållbart transportsystem, bilens status nu och i framtiden, att delningsekonomi egentligen borde kallas plattformsekonomi och vilka trender och konsumtionsmönster som kommer att påverka oss framöver.

I studion finns Caroline Ljungberg och Ulf Eriksson.


Nr 11 - Almedalenspecial 2: Vems ansvar är det hållbara transportsystemet?

Esplanad Avsnitt 11 – Almedalenspecial 2

Är det statens fel att städerna inte kan skapa ett hållbart transportsystem? Vem ska göra jobbet för att ändra våra (o)hållbara resvanor? Och vilket ansvar har egentligen fastighetsbranschen för resor och transporter? Det är några av de frågor vi diskuterade med elva experter under vårt seminarium i Almedalen 5 juli. Bland de intervjuade finns Karolina Skog, miljöminister, Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige, Maria Krafft, måldirektör Trafikverket, Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott, m.fl. I studion finns Caroline Ljungberg och Björn Wendle, Trivector.


Nr 10 - Almedalenspecial 1: Löser ny teknik och nya tjänster transporternas hållbarhetsproblem?

Löser ny teknik och nya tjänster transporternas hållbarhetsproblem?

Den snabba tekniska utvecklingen och digitaliseringen ger nya möjligheter när det gäller framtidens transporter. Elfordon, självkörande fordon, nya bilpoolstjänster och transport som tjänst är några av alla nya idéer. Men räcker den tekniska utvecklingen för att skapa ett hållbart transportsystem?

Caroline Ljungberg diskuterar frågorna med en panel, och avsnittet är inspelat under Trivectors seminarium i Almedalen 5 juli 2017.

I panelen:
Jan Hellåker, programdirektör, Drive Sweden
Anna Kramers, programchef Mistra SAMS, KTH
Jonas Åkerman, programchef Mistra SAMS, KTH


Nr 9 - Mattias Goldmann – Kommer vi att nå målet om fossilfritt transportsystem 2030?

Christian Dymén, Mattias Goldmann, Caroline Ljungberg

Esplanad har träffat Mattias Goldmann, VD på Fores och på 2030-sekretariatet. Vi diskuterade varför de tre B’na bilen, bränslet och beteendet är viktigast att arbeta med, vilka verktyg som finns inom de två första och varför det sistnämnda, beteendet inte fått lika stor plats. Dessutom pratade vi om förslaget till Sveriges nya klimatlag och vad det faktiskt kommer att innebära framöver.

När vi spelade in avsnittet hade Trump ännu inte gått ut med att USA lämnar Parisavtalet om klimatet, vilket sedan skedde 1 juni.

I studion finns Caroline Ljungberg och Christian Dymén. 


Nr 8 - HG Wessberg om Sverigeförhandlingen

Esplanad med HG Wessberg, Sverigeförhandlingen

HG Wessberg, regeringens förhandlingsperson i Sverigeförhandlingen, har en gedigen bakgrund, bl.a. som stadsrådssekreterare till Fredrik Reinfeldt och sitter även som ledamot i Europeiska Revisionsrätten.

Vi träffade HG och fick svar på vad Sverigeförhandlingen är och faktiskt innehåller. HG berättade om hur Sverigeförhandlingen kan göra Sydsverige till ett arbetsmarknadsområde och det skifte som gjort att man nu satsar på infrastrukturbyggande kopplat till bostadsbyggande och inte var för sig. Dessutom om höghastighetstågen kommer att bli av och varför HG tycker att staten bör sälja sin andel i Telia. I studion finns Caroline Ljungberg och Ulf Eriksson.

 

 

 


Nr 7 – Charlotta Mellander om urbaniseringen och framtidens attraktiva städer

Esplanad med Charlotta Melander

Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi med inriktning mot regionalekonomi. Hon är expert på vilka platser vi vill bo på och vilka ekonomiska konsekvenser detta leder till. Caroline Ljungberg och Eric Dahlén träffade Charlotta på Handelshögskolan i Jönköping för att diskutera kring kopplingen mellan stad och land, vilka städer som vinner i längden, urbaniseringens framfart och varför just Åre är en ort som lyckats.


Nr 6 Vad betyder Trump och Marrakech för trafik, klimat och miljö?

I panelen finns: Lars J Nilsson, Roger Hildingsson och Lena Smidfelt Rosqvist.

Mycket sker runtomkring oss; en pågående globalisering, urbanisering, en vinst för Brexit i Storbritannien och klimatskeptikern Trump som tillträder som ny president i USA. Samtligt arbetar man världen över med klimatfrågorna, som senast diskuterades under COP22 i Marrakech. Vad betyder allt detta för trafik, klimat, miljö och den framtida värld vi ska forma?

Caroline Ljungberg diskuterar frågorna tillsammans med en panel och avsnittet är inspelat under Trivectors årliga julglögg på kontoret i Lund den 20 december.

Med i panelen finns:
Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem, LTH
Roger Hildingsson, forskare i statsvetenskap, Lunds Universitet
Lena Smidfelt Rosqvist, forskningschef, Trivector


Nr 5 Karolina Skog - miljöministern om Marrakech, stadsutveckling och framtiden

Karolina Skog tillträdde i år som miljöminister efter arbete som politiker och kommunalråd i Malmö. Förutom miljöfrågor har hon även ansvar för stadsmiljöavtal och urban utveckling. Caroline Ljungberg och Erik Stigell träffade Karolina på Miljö- och energidepartementet för att diskutera hur det är att vara minister och vad skillnaden är från hennes tidigare roll som kommunalråd. Dessutom fick vi en optimistisk rapport från COP22 i Marrakech, en uppdatering om Karolinas bild av stadsmiljöavtalen och deras succé och diskussioner om stadsutveckling, drivmedel och framtiden.


Nr 4 Anders Wijkman - kommer vi uppnå klimatmålen?

Anders Wijkman har en lång bakgrund inom politiken och ideella organisationer. Han har varit riksdagsman för Moderaterna, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, och däremellan generalsekreterare för Röda Korset och Naturskyddsföreningen. Just nu har han precis avslutat sitt arbete som ordförande i Miljömålsberedningen, som lämnat sitt slutbetänkande om ett klimatpolitiskt ramverk till regeringen. Med flertalet tuffa förslag på mål hoppas man få upp klimatpolitiken på bordet. Men kommer vi att uppnå målen? Är det ens möjligt? I studion finns Caroline Ljungberg och Erik Stigell.


Nr 3 Almedalen special

Ett nytt avsnitt från podden Esplanad är ute nu. Det är ett specialavsnitt från Almedalen, med intervjuer av paneldeltagare från Trivectors seminarium 5 juli. Bland de intervjuade finns Mattias Goldmann, Anders Wijkman, Jessica Rosencrantz och Jonas Bjelfvenstam. I studion finns Caroline Ljungberg och Eric Dahlén.


Nr 2 Fredrik Gertten om Bikes vs Cars

Varför ser städer ut som dom gör och hur har det kunnat bli en naturlig utveckling att bilen dominerar? Caroline Ljungberg och Ulf Eriksson träffar Fredrik Gertten, filmare och journalist, för att prata om hans film Bikes vs Cars och alla resor han gjort kopplat till filmen. Hur har filmen mottagits runt om i världen? Och vad är det första Fredrik skulle göra för att öka cyklingen om han blev stadsminister?


Nr 1 Christer Ljungberg - vem behöver självkörande bilar?

Självkörande bilar ligger allra högst upp på hajpkurvan.Varför är det så? Och vad händer när vi får självkörande bilar – vem ska använda dom och vilka blir egentligen effekterna? Caroline Ljungberg och Erik Stigell träffar Trivectors vd Christer Ljungberg för att diskutera det hett omtalade fenomenet.

Lyssna på Esplanad

Vem vill du ska intervjuas?

Vilka gäster får vi absolut inte missa att bjuda in till Esplanad? Maila ditt tips till esplanad@remove-this.trivector.se