Förstå framtiden först

Nyhet

Skicka politikerna till rymden

Nästa klimattoppmöte borde arrangeras i rymden så att beslutsfattarna får se hur underbart vackert, unikt och ömtåligt vårt klot är. Förlaget kom fram under Trivectors Framtidsseminarium på Grand i Lund den 12 mars.

Ola Jönsson Bergström och Carl-Johan Björklund, författare till 100 ledare berättar, började med att visa en film där astronauterna från Apollo 8 berättade om den närmast religiösa upplevelsen de fått av att se jordklotet från rymden. Ola och Carl-Johan berättade därefter att företag som bryr sig om både profit och att skapa ett bättre samhälle tjänar betydligt mer pengar än företag som bara bryr sig om profiten.

Testa fler idéer

Vi måste ha en helhetssyn och förändra världen tillsammans, sa Christer Ljungberg, vd för Trivector, Han menade att vi måste sluta att hela tiden tänka långsiktigt, vi måste testa fler idéer, så fler frön och prova oss fram. Ska vi lösa hela problemet på en gång, blir det så stort och otympligt och risken är att inget händer.

Unik chans att påverka

Lisen Schulz, forskare vid Stockholm Resilience Centre och grundare av Pontus Schulz stiftelse, kunde tyvärr inte medverka på grund av sjukdom. Istället fick vi se en filmad föreläsning där hon berättade om hur biosfären formats av människan. Hon poängterade att vi måste vara proaktiva när vi ser att ett ekosystem riskerar att förändras. När förändringen redan skett är det försent att rädda det. Hon menade att vår generation med all den kunskap vi tillägnat oss, har en unik chans att påverka framtiden.

På väg in i en ny industriell revolution

Fredrik NG Andersson, forskare i nationalekonomi vid Lunds universitet berättade att hållbar utveckling kan vara nästa industriella revolution som vi är på väg in i. Den ekonomiska utvecklingen går i cykler och nu när den industriella IT-revolutionen är på väg att ta slut har vi extra stor möjlighet att påverka vad nästa industriella revolution ska handla om. När vi är mitt uppe i revolutionen är det svårt att ändra riktning. Fredrik menar att politikerna måste se till att skapa förutsättningar så att hållbarhet blir lönsamt. Kanske behövs en kris för att vi ska börja agera?

Sociala projekt som ger pengar

Emily Goodall, som arbetar på Bridges Ventures, ett brittiskt riskkapitalbolag som arbetar med sociala investeringar berättade hur de investerar i projekt som förväntas ge både social nytta och ekonomisk vinst. Hon räknade upp en rad ekonomiskt lyckade projekt inom arbetslöshet, hälsa, äldrevård, skoltrötta ungdomar och hållbart boende. Haken var att de sociala projekten innebär en större risk än många andra projekt och det var därför som inte alla investerare var lika intresserade.

Framtidsseminariet avslutades med ett panelsamtal där även publiken var starkt involverad. Många kloka tankar kom fram, bland annat att vi behöver en ny berättelse, en vilja och ett mod att förändra, att ny teknik kan vara av stor betydelse, men kanske ännu viktigare vad vi människor gör. Politikerna måste förändra strukturer och förutsättningar. Men är det inte egentligen vi som är politikerna?

Kategori

Taggar

Nyhetsarkiv