12 Julklappstips för klimat och transport

2018-12-12
Hållbara transporter
Samhällsplanering

Vi drömmer inte bara om en vit jul utan om en klimatsmart jul. Åt oss alla. Här kommer våra 12 julklappstips, både i ditt arbete och för dig själv.

Flicka med julklapp

…för den kostnadsmedvetne

Har du dåligt med pengar i din budget? Har dina kommunalråd tröttnat på att klippa band? Satsa då på mobility management, att påverka resan innan den börjat. Mycket kostnadseffektivt – du får tillbaka kostnaden för julklappen många gånger om.

…till dig med spenderbyxorna på

Tänker du långsiktigt och vill att vårt resande skall utvecklas hållbart under många årtionden framåt? Sluta du att prata och bygg spår. Och det är klokt både med spårväg och höghastighetståg.

…till den som värnar sjukvårdsbudgeten

Visst är det jobbigt med det ständigt ökade behovet av sjukvård. Kanske kan du ta lite av din budget och satsa på cyklingen? Även små ökningar av cykling ökar folkhälsonyttan rejält.

…för er som brukar ha kick-offen på Rhodos

Har ni så tråkigt på jobbet att ni tror att ni måste ta alla medarbetarna till Rhodos för att de inte skall säga upp sig? Det finns massor av trevliga ställen i Sverige. Dags att uppdatera er resepolicy så den blir modern och hållbar – och inte bara prat.

…för er som inte har tid att flyga

Har du också ett jobb som kräver lite lugn och eftertanke ibland? Känns det jobbigt att slösa bort 3 timmar på inrikesflygets uppsplittrade resa? Uppdatera er resepolicy och ta tåget.

…för den teknikintresserade

Visst är det kul med ny teknik? Och det händer just nu massor inom transportsystemet. Ta dig tid och sätt dig in i det nya. En elbuss till exempel? Ut med bensinmackar och in med drivmedelsstationer.

…för dig som brinner för innovation och digitalisering

Har du sett att urban tech och nya delade mobilitetstjänster är det riktigt heta just nu? När det kommer nya julklappar med flytande lånecyklar, elscooters, elbilspooler etc i din stad, säg inte automatiskt nej. Ta istället fram en plattform med spelreglerna som styr mot klimatsmart digitalisering av transportsystemet.

…för er som bygger nya bostäder

Med en smart julklapp kan du spara mycket pengar. Om ni erbjuder transport som tjänst i hyran, så kan ni i många kommuner slippa bygga så många parkeringar. Blir en julklapp till er också.

…för dig som värnar om landsbygden

Kanske den billigaste och mest mänskliga julklappen. De som bor på landsbygden önskar sig ofta en enkel julklapp. Att bli lyssnade på. Använd en genomtänkt metod och lär dig en massa på köpet.

…för dig som planerar framtidens samhälle

Du har chansen att skapa den mest värdefulla julklappen av alla: ett transportsnålt samhälle. Genom att planera smart ger du generationer framåt möjligheten till en god tillgänglighet utan långa transporter, både för personer och gods.

…för dig som är generaldirektör på Trafikverket

Målstyrning på riktigt istället för att gå på prognoser sparar både pengar och ger bra effekt. Och glöm inte steg 1 och 2 i fyrstegsprincipen – många älskar sådana klappar – och billigt blir det. Sen är det många som också önskar sig en kriskommission för tågen.

…till dig själv

Naturligtvis är du också värd en julklapp. Du kan spara pengar på att vara med i en bilpool och inte äga egen bil. Eller ge dig själv en elcykel – det är bra för din hälsa – och gör det möjligt att skippa en del bilresor.