Börja cykla till jobbet – 8 kom igång-tips

2020-06-02
Hållbara transporter
Beteende
Stadsutveckling

Att cykla till jobbet eller skolan ger många fördelar; frisk luft, regelbunden motion, många positiva effekter för din hälsa, bättre inlärningsförmåga, inga utsläpp, inga parkeringsavgifter eller biljettavgifter, ingen tidtabell att passa och kanske allra bäst - en härlig endorfinkick efter varje tur. Det är ett riktigt smart sätt att resa, inte minst nu under corona-pandemin. Men det kan vara lite knepigt att komma igång, därför bjuder vi på våra bästa cykelpendlingstips.

Börja cykelpendla - 8 tips

1. Spara tid

Många cykelpendlare menar att de sparar tid genom att cykla till jobbet eller skolan. Du som cyklar till jobbet behöver varken vänta på bussar eller tåg och behöver inte lägga tid på att åka och träna efter jobbet. Du har redan tränat!

2. Hitta bästa vägen

Sök bästa färdväg via kartverktyg i mobilen och planera din rutt i förväg. Passa på att utforska olika alternativ, kanske är den kortaste vägen inte alltid den härligaste? Du kan också undersöka om din kommun gett ut någon cykelkarta som visar var cykelvägar och cykelleder går.

3. Hitta cykel för dina behov

Använd den cykel du redan har, men har du inte använt den på länge så kan det vara bra att ge den lite kärlek innan du börjar cykla. Tvätta, smörj och pumpa däcken så kommer din resa till jobbet att bli både bekvämare och snabbare. Har du långt till arbetsplatsen kan en racer eller elcykel vara ett bra alternativ. Om du vill prova en elcykel så hör med din kommun, ofta finns elcyklar att låna.

4. Ibland behövs ett ombyte

Hur svettig du blir beror på en mängd faktorer, hur långt och fort du cyklar, hur backigt det är, vilken cykel du har och hur lätt du har för att svettas. Prova dig fram. En medellösning kan vara att gå in på toaletten när du kommit fram och tvätta av dig på överkroppen och byta tröja/skjorta. Det är trevligt att känna sig ren. Regnkläder kan också vara bra att ta med i packningen samt vattentäta skor om du cyklar långt.

5. Förbered dig kvällen innan

Ta fram den klädsel och utrustning du behöver kvällen innan. Då blir det lättare att cykla iväg på morgonen.

6. Tänk ”Om…, så…”

Ibland blir det motigt. Ett smart tips är att skapa en regel ”om…, …”. Om det inte regnar och jag inte lämnar barnen, cyklar jag till jobbet. Då behöver du inte ta ett nytt beslut varje morgon. Beslutet har du redan tagit.

7. Cykla säkert

Se till att du syns i trafiken (speciellt viktigt när det är mörkt) och att din cykel är i bra skick och utrustad enligt lag. Använd gärna cykelhjälm, även om du är äldre än 15 år. Följ trafikreglerna.

8. Parkera säkert

Cyklar är tyvärr stöldbegärliga. Lås fast din cykel ordentligt, gärna med mer än ett lås. Finns det ingen bra parkeringsplats för cyklar på din arbetsplats så påtala detta för din arbetsgivare. Det är positivt ur många aspekter att medarbetarna cyklar till jobbet!

Fler cykelpendlingstips

Följ gärna Vardagscyklister på Instagram, för tips och inspiration. Där delar vardagscyklister från hela Sverige, och ibland också från andra länder, med sig av sina cykelturer.

Läs om hur du uppmuntrar cykling till arbetsplatsen

Bara 10 år kvar… nu gör vi 2020 till klimatår! Trivector sätter särskilt fokus på en hållbar klimatomställning. Antar du utmaningen tillsammans med oss?