Deakin University studerar hållbara resvanor med TravelVu-appen

2021-08-23
Hållbara transporter
resvanor

TravelVu gör premiär i Australien i år när en ny studie av resmönster startar i september. Forskare vid Deakin University kommer att använda TravelVu-appen för att samla in data om australiensares resvanor för att i slutändan främja mer aktiva transporter.

Gång och cykelbana i Australien

Att få exakta uppgifter om hur människor reser är avgörande för att kunna följa upp åtgärder och främja ett hållbart och aktivt resande. Forskare vid Deakin University’s Institute for Physical Activity and Nutrition (IPAN) är intresserade av att lära sig hur insamling av bättre resedata kan hjälpa dem att främja aktivt resande för hälsosammare livsstilar. För att göra det samarbetar universitetet med Trivector och gör en TravelVu-studie för att samla in resedata via mobilapplikationen. Resultaten från undersökningen kommer att ge information om hur och var australier går och cyklar.

– Låga kostnader och omfattande insatser för att främja aktivt resande är en folkhälsoprioritering. En smartphone-app som ger användarna möjlighet att planera och spåra sina resor, sätta mål och få påminnelser i rätt tid uppfyller vad vi efterfrågar. Resmönstren kommer att vara vägledande för vilka anpassningar av appen som behöver göras. Vi ser fram emot att använda appen och förstå om och hur den behöver anpassas för att passa i ett australiensiskt sammanhang, säger Shannon Sahlqvist, forskare och universitetslektor i fysisk aktivitet och hälsa vid Deakin University.

Premiär för TravelVu i Australien

Det här är första gången TravelVu samlar in data i Australien. Studien ger spännande möjligheter att undersöka och jämföra resvanor och appanvändning jämfört med länder och kulturer i EU. Det blir ett utmärkt tillfälle för Trivector att få ännu fler internationella erfarenheter med TravelVu och utveckla den globala tillämpningen av mobilappen.

– Vi är glada över att vara en pusselbit för att underlätta gångtrafik och cykling i Australien och att lära oss hur TravelVu presterar ”down under”. Detta kommer att stödja vårt arbete med att tillhandahålla en högkvalitativ app i många olika sammanhang och förhoppningsvis vara den första av många datainsamlingar i Australien, säger Emeli Adell, Affärsområdeschef Framtidens transporter på Trivector.

Mer information

Mer om studien och TravelVu

Välkommen att kontakta projektledaren för studien, Kristen Koehler, kristen.koehler@trivector.se, 010-456 56 78

Välkommen på webbinarium 28/9  ”Bättre data för smartare cykelplanering”