Heldag om hållbara transporter i Almedalen 4 juli

2018-06-30
Hållbara transporter

Den 4 juli bjuder vi på en heldag med 6 olika seminarier om hållbara transporter. Seminarierna handlar bland annat om cykling, digitaliseringen och klimatomställningen av transportsystemet och hur tågtrafiken kan bli det smartaste alternativet för långdistansresor. Dessutom avslöjar vi vilken kommun i Sverige som är allra bäst på hållbara transporter 2018.

 Program

Så kan tågtrafiken utvecklas till det smartaste alternativet för långdistansresor

09.00-09.45 med bland annat Måns Andersson Torp, Admin för Facebook-gruppen ”Tågsemester” och Karin Svensson-Smith, riksdagsledamot (MP) och ordförande i trafikutskottet.

Ur innehållet: 
Tåg till långväga resmål har uppmärksammats mycket på senare tid. Många vill åka tåg till semestern. Facebookgrupper och nätverk har startats för att få saker att hända, inte minst för att utveckla nattågstrafiken i både Sverige och Europa. Vad krävs för att utveckla bättre resmöjligheter med tåg?

Almedalsveckans webbplats>>

Kan vi nå klimatlagens mål för transportsektorn till 2030? (Livepodd)

10.15-11.00 med bland annat Anders Wijkman och Johanna Grant, ordf. Gröna bilister.

Ur innehållet: 
Vår nya klimatlag säger att utsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med 2010. Utsläppen har minskat under senare år, men inte i den takt som krävs för att nå målet. Vad behöver ske för att målet skall nås? Kommer nuvarande åtgärder att räcka?

Almedalsveckans webbplats>>

Vem äger berättelsen om digitaliseringen av transportsystemet?

11.15-12.00 med bland annat Malin Andersson, Chef Utveckling och Internationellt, Trafikkontoret Göteborgs stad och Kent-Erik Lång, vVD Rise, Fredrik Wahrolén, PR- och kommunikationschef, Mercedes-Benz Sverige AB

Ur innehållet: 
Digitalisering är en av dagens stora samhällstrender, som väsentligt påverkar både transportsystemet och städerna. De flesta digitaliseringsprojekt drivs av företag och ofta saknas kunskap hos olika samhällsaktörer. Hur kan detta förändras så att digitaliseringen också bidrar till samhällsmålen?

Almedalsveckans webbplats>>

Är svenska städer tillräckligt innovativa för att bygga ett hållbart transportsystem?

13.00-13.45 med bland annat Mattias Goldmann, Fores. Sabina Andrén, Programsamordnare Hållbara städer, Världsnaturfonden WWF
Ur innehållet: 
Hållbara transporter är en förutsättning för alla växande städer. Och skall vi klara den exponentiella förbättring som krävs måste vi använda innovativa grepp. Utvecklas transportsystemet i takt med våra hållbarhetsutmaningar? Och vilken svensk stad är bäst 2018?
Almedalsveckans webbplats>>

Ska vi låta barn och unga göra jobbet? Om transportsektorns klimatomställning

14.00-14.45 med bland annat Lorentz Tovatt (MP), Gustav Hemming (C) och Lena Hiselius, universitetslektor Lunds universitet.
Ur innehållet: 
Sverige har tydliga mål om minskning av klimatutsläppen från transportsektorn, vilket kräver minskningar av ohållbart bilresande. Nya generationer har annorlunda bilanvändning och har mer positiv inställning till omställningen. Är det de yngre som ska ta ansvaret medan äldre kör på som vanligt?

Almedalsveckans webbplats>>

Cyklandet har minskat – hur vänder vi utvecklingen?

15.00-15.45 med bland annat Lars Strömgren, ordförande, Cykelfrämjandet och Anna Niska, föreståndare, Sveriges nationella kunskapscentrum för cykling. Moa Rasmusson (L), Ordf trafik- och fastighetsnämnden Sollentuna kommun, Styrelseledamot Svenska Cykelstäder.
Ur innehållet:
Trots hälsotrender och elcykelboom minskar cyklandet i Sverige. Särskilt bland barn och unga vilket är särskilt oroväckande eftersom tidiga vanor ofta blir kvarstående. Men det går att påverka. Både nationella och internationella exempel finns på innovativa åtgärder som kan vända utvecklingen.
Almedalsveckans webbplats>>

Samtliga seminarier äger rum i Bryggaresalen, Mellangatan 54, Visby, onsdagen den 4 juli.

Välkommen!

Tipsa oss gärna!

Har du en bra idé om vem som passar att delta i våra paneler? Vi tar gärna emot tips och idéer!
Kontaktperson: Kajsa-Stina Leander

 

1. Så kan tågtrafiken utvecklas till det smartaste alternativet

2. Esplanad

3. Vem äger berättelsen om digitaliseringen av transportsystemet

4. Är svenska städer tillräckligt innovativa SHIFT2018?

5. Ska vi låta barn och unga göra jobbet?

6. Cyklandet har minskat

 

 

Prenumerera Följ Trivector Traffic på LinkedIn.