Nytt från podden Esplanad – Kollektivtrafik och stadsutveckling – från Beirut till Kiruna

2018-10-17
Hållbara transporter
Kollektiva transporter
Stadsutveckling

Ett nytt avsnitt av podden Esplanad om kollektivtrafikens betydelse för stadens funktion, vad modern kollektivtrafik är och hur den kan bidra till stadsutveckling samt vad vi kan lära oss av att titta på hur städer i andra världsdelar gör.

Poddinspelning podden Esplanad

Under arkitekturfilmsfestivalen, Arch Film Lund, visades filmen Beirut, Under the Bridge, som handlar om hur bristen på fungerande kollektivtrafik påverkar stadsutvecklingen i Beirut. Filmen utforskar den dagliga kampen med att återställa kollektivtrafiken i Libanons huvudstad Beirut, märkt av och fortfarande traumatiserad av inbördeskriget 1975.

Vi passade efter filmen på att spela in ett poddavsnitt för att utifrån filmen bl.a. diskutera hur viktig kollektivtrafiken är för stadens funktion, vad modern kollektivtrafik är och hur den kan bidra till stadsutveckling samt vad vi kan lära oss av att titta på hur städer i andra världsdelar gör.

Caroline Ljungberg Toulson diskuterar frågorna tillsammans med en panel:

  • Titti Olsson, chefredaktör för tidskriften Stad
  • Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör Malmö stad och riksarkitekt
  • Per Gunnar Andersson, kollektivtrafikexpert från Trivector

Lyssna på Esplanad

Lyssna via webben:

Esplanad är Trivectors podd om staden, trafiken och framtiden. Podden tar upp trafik- och stadsutveckling ur ett brett perspektiv och diskuterar olika ämnen tillsammans med intressanta gäster.