Västtrafik testar mobilitetstjänsten EC2B

2018-09-13
Hållbara transporter
Innovation

Västtrafik som driver kollektivtrafiken i Västra Götaland, testar ny teknik för att göra det enklare för människor att resa hållbart och att kombinera olika färdsätt såsom cykel, bilpool och kollektivtrafik.

Mobiltelefon

Boende i Riksbyggens nybyggda bostadsrättskvarter Brf Viva i Göteborg blir de första som får testa Trivectors mobilitetstjänst EC2B. EC2B ger de boende i fastigheten ett samlat erbjudande med tillgång till en rad olika färdsätt – kollektivtrafik, lånecyklar, bilpool, hyrbil, taxi, samåkning, hemleverans etc.

– Testet ger oss möjlighet att testa på vilket sätt boende i nya fastigheter vill använda och köpa kollektivtrafik tillsammans med andra transporttjänster. Ambitionen är att EC2B-tjänsten ska vara ett attraktivt alternativ till att äga en egen bil och locka till mer hållbara resvanor, säger Björn Wendle, VD på EC2B Mobility.

Lätt göra hållbara val

Ett liknande test sker tillsammans med Smart Resenär, vars app SpaceTime är en digital plattform för tjänsteresor. I SpaceTime bokas, köps och bokförs resorna i en och samma tjänst.

– För oss är det viktigt att utvecklingen går åt rätt håll mot ett mer hållbart resande. Genom att låta våra tjänster vara tillgängliga på fler platser tror vi att det blir enklare för människor att göra hållbara val, säger Camilla Holtet, utvecklingschef på Västtrafik.

Båda testen pågår under 2018 och 2019. Biljettföretaget SmartResenär kommer att hantera beställning, betalning och leverans av biljetterna i båda tjänsterna. Testet med EC2B får finansiellt stöd från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet via det nationella kraftsamlingsprojektet Kompis. Båda testerna är en del av forskningsprojektet iMove. EC2B-testet bygger också vidare på aktiviteter inom EU-projektet IRIS.

Mer information

Läs mer om Mobilitetstjänsten EC2B eller kontakta Björn Wendle, 010-456 56 09 eller Lennart Persson, 010-456 56 03.