Förstå framtiden först

Möt oss här

Försommarseminarium 16 maj: Vägen till ett rättvist och inkluderande transportsystem

We should act like the roof is on fire säger Greta Thunberg gällande klimatet. För att klara omställningen behövs även ett hållbart transportsystem, men förändringar behöver göras med stor förståelse för vad det betyder för människor och deras vardag. Utan den förståelsen finns stor risk att motsättningar ökar i vårt samhälle.

Hur gör vi för att inkludera alla i omställningen? Vad finns för andra drivkrafter? Vad kan regioner och städer göra? Vad görs i andra länder? Det är några av frågorna som vi lyfter vid vårt försommarseminarium den 16 maj i Göteborg.

Årets sessioner:

1. En rättvis klimatomställning av transportsystemet (kl.15.30)

Vi vet vad vi behöver göra för att ställa om men hur sker detta på ett rättvist och inkluderande sätt för både stad och land? Här diskuteras hur olika styrmedel för klimatomställningen (t.ex. ökade skatter, avgifter och effektiviseringar av kollektivtrafik) riskerar slå olika mot olika grupper i samhället och olika användare av transportsystemet. 

Moderator: Lennart Persson, Kontorschef Trivector Göteborg

2. Exempel på verktyg för utveckling av ett hållbart transportsystem (kl.16.30)

Det utvecklas många olika stöd och verktyg, i såväl Sverige som i omvärlden, för att guida på vägen till ett hållbart transportsystem som också är rättvist och inkluderande. Sump:ar (sustainable urban mobility plans) och storytelling är två intressanta exempel. På uppdrag av Sveriges kommuner och landsting (SKL) har vi på Trivector tagit fram förslag på riktlinjer för hur kommuner och regioner kan hantera digitaliseringens möjligheter på ett klokt sätt.

Moderator: Sebastian Fält, Affärsområdesansvarig Kollektiva transporter

3. Nya mobilitetstjänster måste vara inkluderande (kl.17.30)

Under fyra månader har det introducerats 8 nya mobilitetstjänster i Stockholm och i Göteborg några färre. Tempot är högt, men kommer den nya tidens mobilitet hela vårt samhälle tillgodo? Vilka nyttor ger de nya tjänsterna, och för vem? Frågorna konkretiseras via aktuell kunskap om bl a hyrcykelsystem, elektrifierad kollektivtrafik och mottagandet i Göteborg för den nya  MaaS-tjänsten EC2B.  

Moderator: Caroline Mattsson, Tf Affärsområdesansvarig beteende

Vi ses den 16 maj!

Vi inleder med fika kl.15.
Seminarier kl.15.30-18.30, därefter mingel.
Enklare buffé serveras från kl.16.30. Önskar du äta buffé? Uppge gärna detta i övrigt-fältet.

Varmt välkommen!

Praktisk information

Datum

Start: 2019-05-16 - 15:00
Slut: 2019-05-16 - 18:30

Plats

Göteborg
Trivectors kontor, Odinsgatan 10

Från Centralstationen / Drottningtorget, gå via Polhemsplatsen förbi GP-huset till Odinsgatan 10. Ingången ligger nära Star Bowling. Det tar cirka fem minuter att gå från Drottningtorget.

Kontakt

Christina Eliasson

E-post: christina.eliasson@trivector.se
Telefon: 010-4565779

Anmälan

Obligatoriskt fält
Se vår integritetspolicy.