Godstransporter i stadsplaneringen

Godstransporterna kan ses som samhällets blodomlopp och är en förutsättning för attraktiva och levande städer. Samtidigt genererar godstransporter mycket (tung) trafik i stadsmiljön, vilket medför betydande utmaningar för städernas attraktivitet.
Kursinnehåll
I den här kursen lär du dig hur kommuner kan arbeta med godstransporter. Du lär dig grunderna om dagens godstransporter, rådande utveckling och hur man på olika nivåer i den kommunala planeringen kan arbeta med godstransporter för en attraktivare stad. Du ökar din förståelse för godstransportsystemet och dess aktörer, samt hur godstrafiken påverkar staden och vice versa.
Efter genomförd kurs:
- Har du en ökad förståelse för godstransporternas betydelse för det goda stadslivet.
- Vet du hur godstransportsystemet fungerar på ett övergripande plan och vilka aktörer som är inblandade.
- Vet du hur godstrafik kan hanteras på olika nivåer i planeringsprocessen.
- Har du utökat din kunskapsbank med goda och mindre goda exempel.
- Känner du till trender som är på gång inom godstrafiken.
- Har du ökat förtroende för din egen förmåga att hantera godstrafik i ditt arbete.
2014 tog vi fram en godstrafikutbildning för medarbetare inom Malmö stad. Malmöutbildningen var en del av lanseringen av Malmös godstrafikprogram, och är Sveriges första skräddarsydda godstrafikutbildning för kommunala tjänstemän. Delar av denna kurs har inspirerats av utbildningen i Malmö.
Teori och praktiska moment
Under kursdagen varvas teori och mer praktiska moment, bland annat genom ett lokalt studiebesök som belyser befintliga lösningar i stadsmiljö. Du får testa godsleveranser i praktiken och får förståelse för betydelsen av stadens utformning.
Målgrupp
Kursen vänder sig främst till dig om arbetar med stadsplanering eller trafikplanering. Det kan vara på strategisk nivå, detaljplaneringsnivå eller med drift, underhåll eller reglering.
Utbildningen är till för våra kunder, presumtiva kunder och samarbetspartners.